Lucky Charms Rainbow



Memoir : Johan Chem Amaze !
Thursday, June 27, 2013 | 0 comment(s)

Assalamualaikum rakan blogger. Cuti yang panjang-2 ni, mmg bosan kalau dok saja, tak kerja plak kan. Lagilah menjadi-jadi bosannya. And one of the topmost activity yg akan dibuat adalah flashback kembali kisah-2 pahit getir dan manis sepanjang berada di kolej. Hihihi. Dengan cara ape? Ape guna kann dulu tgkap gmbar merata kalau dibiar berhabuk dlm lappy :)
 
Nak kata rindu, takdelah sangat. Seriously, I’m the type of person who are not too emotional with farewell. Its normal lah. Yg berjumpa mesti akan berpisah. Unless, suami isteri. Kalau berpisah, hanya dua kemungkinan. Either divorce or death. Kita yg dok saja ni pun, kalau dh smpai ajal tu, piii jugak. Ok ok, back to the main. Kali ni nk kongsi pasal satu aktiviti yg dianjurkan oleh unit Chemistry KMK which known as Chem Amaze Experiment. Balqis tak pernah citer lagiii kann. Haa, time ni ah nk citaaa. Dulu kalut belajar. Skrg ni lah masa yg paling sesuai nk uji tahap ingatan balqis ni :) Siapaa tak ingat weh.. This is the best experience among the best I ever had in KMK. 
  
Alkisah bermula apabila sir Chemistry kitorang (tutor + lab), Sir Kherul Jefri bin Jamen (Sir KJ) kasi borang dlm lab. Borang ape ni? Bg time dh abis waktu. Org nak rush gi kuliah phys lagi, time tu jugaklah dia baru nak sua. Pi lah nyelit-2 tgok. Apatuuu? Ohh experiment. Experiment tu boleh dipilih sndiri oleh student, ape jugk exp as long as chemical, substances, apparatus yg diperlukan tu boleh disediakan oleh pihak kolej. Sounds great. Aim skrg ni bg ja dulu nama, nak dapat tak dapat belakang kira. Ramai takmau join sbb renyah kot. Dekat dgn exam sama. Hahaha. Nk markah ko-ku tu haa. Yg tu paling penting skrg ni. Ahli-2 terdiri drpd Sinthu, Ashivini, Balqis, Afifah, Hanis and Amiera. Kitorang exp kire nak gempak je. Hahaha. Check-2 takde substances. Assudah. Cantik dh plan, try gak lah cr supplier DRY ICE. Kedah mmg takdak. Mula-2 tu hantar proposal ja lah, siap mention dry ice is provided by ourselves and we have a supplier ready to supply it at RM7 per kilogramme and also the equipment for its storage. Hahaha, tuuuu punya lah nak terpilih and conduct jugak exp tu. Tak terfikir pun nak masuk semi final (10 groups out of 83 groups), so supplier tu smua tak contact pun lah. Tup-2 ade lect call kate terpilih utk semi. Aiseyyyy, disaster. Haha. Tp apapun, syukur Alhamdulillah sbb terpilih. Jgn main-2, kuliah kitorang, K3S1P7 ja  dapat ohh. Hihihihi.
Dah terpilih tu, ada test-run pulak dah. Nak cekau mana lah dry ice tu. Paling dekat pun penang. Nak guna hari khamis, rabu time kuliah petang tu baru dpt contact num supplier. Hailaaa, ni lahh bahana bt kerja last minit. Busy tu takpayah kata lah. Kalah menteri pembangunan wilayah dan luar Bandar.Dry ice tu kena pi ambik kat Alor Setar sbb hantar by bus.. Kira 45min perjalanan jugak lah. Kolej kat Changlun dkt Siam dah. Kiqa dok skip kelas ja balqis ni. Pkul 9 ke 11 tu wajib ( tutor BI and Phys) Hmm.. Total up, 3x skip klas. Hahaha. Bkn selalu bt jahat kann. Time semi tu, meja kitorng antara yg penuh dan tak putus-2 dikunjungi students and lecturer. Thankss to all. Pastu dgr pulak AJK-2 tu kata. “I tengok your group get the highest marks”. Alhamdulillah. 

3 hari kemudian, keluar result. Ok, terpilih utk FINAL. Mmg unexpected. Drpd saja syok-2 pilih exp, pastu penat cr dry ice tu, dh smpai ke tahap ni. I can’t believe tht we can go this far, said one of my group member. It is possible. If its meant to be, then its meant to be. Kita usaha, adalah hasilnya kann.  Final buat dekat DKB2. Hoho. Kira kena bt presentation apa semua lah. Macam biasa bab-2 presentation, kerja balqis smua tu. Balqis bt video ja. Senang. Org bukan nak dgr kita baca sgt. Depa nak tgok real punya. So why not we just make it simple? Buh lagu, buh video, buh gmbar. And our group got the highest mark for presentation and also for the whole aspect. Dapat tak apa balqis nak sampaikan? In short, we are the CHAMPION!  :D


0 Comments:

Post a Comment

Heyy dear,
Thankss fr spending your pleasure time blog-walking to mine.
I hope you enjoy my writing

Lovee, Admin NBA :)



Older Post . Newer Post